За и против електронните учебници. Дискусии и новини

Дискусии и новини

Училищата във Финландия поетапно ще прекратяват часовете по изучаване на ръкописни букви и краснопис в полза на развитието на уменията за използване на клавиатура, след като образователните експерти в страната са приели, че клавиатурата е основно средство за комуникация в съвременната епоха, пише вестник „Гардиън“, цитиран от „Дневник“. Подробности прочетете тук.
 = = = = = = = = =

 Финландия се готви за образователна революция

Въпреки водещата си позиция в областта на средното образование и високите международни оценки на учениците, Финландия не смята да лежи на стари лаври. Незапознатите с образователните порядки в страната, определят системата като утопия, което в случая звучи изключително като комплимент.  Подробностипрочетете тук.
 = = = = = = = = = =

 Образователни сайтове, от които ще научите всичко – безплатно!

 Сайтът на bTV дава изключително полезен списък със сайтове, в които всеки който проявява интерес може да влезе и да намери учебни материали, уроци и видеа, на теми, обучението по които нерядко струва десетки хиляди долари или евро годишно. Подробности прочетете тук.
= = = = = = = = = =

23 безплатни Microsoft приложения за образователни цели

В световния софтуерен лидер Microsoft винаги са считали образованието за приоритетна област и вярват, че технологията предлага нови образователни възможности, както за учителите, така и за учениците. Това кореспондира много добре с целите в България за повишаване качеството на образованието и пригодността за заетост чрез изграждане на умения посредством ИКТ. Подробности прочетете тук.
= = = = = = = = = = = =

Sway влиза в Office365 за бизнеса, образованието и добавя повече езици

Sway е приложение, част от офис семейството на Microsoft, което позволява на потребителя да комбинира мултимедия и текст в изработката на документи, презентации и материали с различна насоченост. С негова помощ се ползва съдържание за устройство, като се ползват популярни Интернет източници като търсачката Bing, облачната услуга OneDrive, YouTube, Facebook и др. Подробности прочетете тук.
= = = = = = = = = =

Новата Minecraft общност ще е от голяма полза на образованието

 Съвременните технологии дават изключителни възможности на преподавателите и учениците да постигат по-високи резултати в областта на образованието. Иновативните педагози търсят ресурсите, които да провокират любопитството и въображението на възпитаниците си и място където го визуализират и споделят идеите си с други колеги. Подробности прочетете тук.
= = = = = = = = = = = =

OneDrive в подкрепа на българското образование

Това видео илюстрира успешното прилагане на интегрирани решения за обучение в българските училища с подкрепата на Майкрософт България. Компанията е дългосрочно ангажирана в допринасяне към иновативния подход в родните учебни заведения, стремейки се да прехвърли мост между технологиите и образованието. Подробности тук.
= = = = = = = = = = = = = =

OneDrive, OneNote, Outlook и Office 365 в подкрепа на българското образование

Това видео илюстрира успешното прилагане на интегрирани решения за обучение в българските училища с подкрепата на Майкрософт България. Компанията е дългосрочно ангажирана в допринасяне към иновативния подход в родните учебни заведения, стремейки се да прехвърли мост между технологиите и образованието. Подробности тук.

За и против електронните учебници

Констанца Григорова
Над 70 конкретни мерки, които трябва да се случат в близките 7 години. Това съдържа предложеният проект на Стратегия за развитие и ефективно прилагане на информационните и комуникационни технологии в образованието и науката, обхващаща периода 2014-2020 г. Документът е писан от експертна работна група от 15 души, включваща представители от академичните среди, училищното образование, бизнеса, неправителствените организации и държавната администрация, обясни Орлин Кузов, държавен експерт в Министерство на образованието и науката по време на онлайн дискусия. Уебинарът беше организиран на 15 април от технологичния сайт IDG.BG, със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката и в партньорство с Vali Computers и New Horizons Bulgaria. Подробности прочетете тук.

* За и против електронните учебници

Приложение на мултимедията в обучението

Мултимедията като образователна технология

*  Образованието на бъдещето

Качват учебния материал на сървър

Проект QATRAIN2 за хора с увреждания

Предимства и недостатъци на онлайн обучението в сравнение с традиционното обучение

Електронните учебници – копчета за палто, но без палтото

Електронно обучение чрез електронни учебници – различни гледни точки

Още начини за постигане на по-високи постижения в класната стая

Office 365 ProPlus без пари за учениците в България

* Бъдещето на дигиталното образование

Учениците ще учат на таблет уроците си до 2 години

Нужна е промяна

Стандарти за електронно обучение

Предимства на електронното обучение за обучаваните/потребителите

Предимства на електронното обучение за работодателите

Видове среди за електронно обучение

Източници:

http://e-uchebnici.blogspot.com/